Simbolička igra u „Kockicama”

Simbolička igra može se nazvati raznim imenima kao npr. igra mašte, igra uloga, imitativna igra i stvaralačka igra. U simboličkoj igri dijete oponaša određene stvarne situacije i radnje i preuzima uloge drugih osoba iz svog okruženja. Ona je temelj za razvoj dječjih spoznajnih mogućnosti, govora i emocija.

Igranje simboličke igre jedan je od najvažnijih zadataka djetinjstva. Ona je temelj za razvoj nekoliko područja:

  • pomaže razvoju jezika, što uključuje govor, rječnik, izražavanje i razumijevanje misli, osjećaja, ideja i koncepata,
  • pomaže u razvoju izvršnih funkcija (planiranje, organiziranje, rješavanje zadataka),
  • postavlja temelje za kasniji razvoj čitanja, pisanja, matematičkih vještina. Dijete u simboličkoj igri koristi predmete kao simbol nečeg drugog. Brojevi, slova i riječi su također simboli koji predstavljaju nešto. Zbog simboličke igre, dijete kasnije razumije i druge složenije simbole,
  • kroz simboličku igru razvijaju se socijalno- emocionalne vještine, razvija empatiju, uči postavljati svoje i poštivati tuđe granice, uči razgovarati s prijateljima,
  • ovaj oblik igre prava je mala riznica kreativnosti. Dijete ima mogućnost stvoriti, izmisliti, osmisliti i kreirati sve što mu padne na pamet.

Također, jedna od najvažnijih funkcija simboličke igre je omogućiti djetetu proigravanje ponašanja koja vide kod drugih (npr. roditelja, odgojitelja, susjeda, braće i sestara i drugih) i događaja koje vide u okolini (npr. svađe, razgovore preko telefona, odlazak u kupovinu, jureći policijski auto i druge) kako bi ta ponašanja i događaji dobili za njih smisao.

Zavirite u fotogaleriju i uživajte u simboličkim igrama „Kockica”.

Povezane vijesti