Kod kratkog zimskog perioda kao što je bilo prošle zime, kukci se ranije bude iz zimskog mirovanja, a mnogi nisu niti uginuli pa je njihov broj veći nego inače.

Kako izbjeći ubode te kako postupiti ako nas ipak ubodu i još bitnije, kako spriječiti alergijsku reakciju? 

Na našem području žive sljedeće vrste kukaca sa žalcem u kojem se nalazi otrovna tekućina: ose, pčele, stršljeni, pauci, bumbari, škorpioni i crveni mravi. Postoje razlike kod uboda ovih insekata koje je dobro poznavati: Pčele i bumbari napadaju kada su uznemireni. Pčela nakon uboda ostavlja žalac u koži iz kojeg se otrov postepeno oslobađa. Zato se savjetuje što prije izvaditi žalac. Pčela nakon toga ugiba odnosno ubada samo jednom. Alergijske reakcije na pčele obično se javljaju nakon višekratnih uboda pa su u opasnosti češće osobe koje se profesionalno bave pčelama ( pčelari ). Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac u koži te mogu ubosti više puta. Agresivniji su, a napadaju i kada nisu u opasnosti. Otrov stršljena posebnog je sastava, a lokalna i alergijska reakcija puno teža. Alergijska reakcija na osu može se pojaviti već nakon prvog uboda, iako rjeđe. Od opasnih paukova u Hrvatskoj izdvaja se crna udovica koja ubodom izaziva teško stanje i zahtjeva bolničko liječenje. Ostali pauci izazivaju ubodom samo lokalnu reakciju.

Kako postupiti nakon boda?

Nakon uboda pčele izvadite žalac noktima ili pincetom te stavite hladan oblog. Takav će oblog pomoći i nakon uboda ostalih insekata. U nedostatku hladnog obloga možete upotrijebiti sve što Vam se nađe pri ruci – žlica, dno lonca, itd.

Kod uboda bilo kojeg od navedenih insekata preporučuje se mjesto uboda mazati lokalnim kremama, mastima ili gelovima. Proizvodi na prirodnoj bazi biti će dovoljni kod slabijih reakcija svrbeža i blagog oticanja. Oni u svom sastavu najčešće sadrže eterično ulje lavande, ekstrakte nevena, kamilice, aloe vere i slično. Kod jačeg lokalnog oticanja preporučuju se proizvodi s antihistaminicima (tvari koje smiruju alergijsku reakciju). Obje vrste proizvoda mogu se koristiti kod djece i odraslih, ali je bitno napomenuti dob djeteta.

Mjere opreza ako ste alergični na ubode insekata:

Izbjegavajte jake mirise ( parfemi, kreme, losioni ) jer oni privlače insekte

Kod radova u vrtu zaštitite otkrivene dijelove tijela

Ne hodajte bosi po travi (neki insekti vole boraviti u travi)

Izbjegavajte široku lepršavu odjeću u koju se kukac može zavući ili odjeću žarkih boja koja ih privlači

Izbjegavajte nagle pokrete i mahanje rukama jer kukci u obrani postaju agresivniji

Kod povećanih tjelesnih napora znoj privlači kukce

Nakon uboda pčele izvadite žalac noktima ili pincetom te stavite hladan oblog

Na otvorenom nemojte jesti slatko ili piti sokove zbog mogućnosti uboda u jezik

Na prozore stavite zaštitnu mrežu a posude za odlaganje smeća dobro zatvorite

U pripravnosti uvijek imajte lijekove i primjenjujte ih u hitnim stanjima –lijekovi protiv alergije

Kožu možete namazati sredstvima koja mirisom odbijaju insekte

Kućni savjeti u obrani od uboda/ugriza insekata:

Nanesite limunov sok, ocat ili cimetov čaj odmah nakon uboda, jer će ublažiti bolove.

Na mjesto uboda insekata može se pritisnuti kamen, koji će smanjiti nastanak otoka i crvenila i na vašu ranu djelovati isto kao da ste stavili led.

Kod uboda pčele ili ugriza mrava stavite sodu bikarbonu u malo vode, izmiješajte i nanesite na bolno područje.

Umjesto sode bikarbone možete izmrviti dva aspirina, pomiješati ih s malo vode i tom pastom mazati bolno mjesto.

Prije primjene bilo kojeg od navedenih savjeta, potrebno je najprije ranu od ugriza i uboda očistiti i oprati sapunom, kako bi se izbjegla sekundarna infekcija.

 

ISPRIČNICE

Donošenje ispričnica je zakonska obaveza koja se mora ispoštovati iza svakog bolovanja djeteta.

Liječničke ispričnice se donose iza svakog bolovanja djeteta koje je dulje od 3 dana, a na njoj mora pisati razdoblje izostanka, ime i prezime djeteta i dijagnoza tj. šifra bolesti.

Vrtić je dužan na temelju donesenih ispričnica voditi evidenciju pobola djece te izostanak upisati u zdravstveni karton djeteta. Cilj toga je praćenje epidemiološke situacije radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu, te suzbijanje širenja infektivnih bolesti.

 

TEMPERATURA I LIJEKOVI U VRTIĆU

U vrtiću se temperatura mjeri aksilarno (ispod pazuha),u uhu i bezkontaktnim toplomjerom. Temperatura u rektumu se ne mjeri.

Kad se izmjere povišene vrijednosti tjelesne temperature, ona se prvo pokuša skidati sa fizikalnim metodama (oblozi, svlačenje), tek ako te metode nisu učinkovite pristupa se medikamentoznom snižavanju. U vrtiću koristimo Lupocet i Ibuprofen sirupe koji se doziraju prema težini djeteta.

Važno je naglasiti ukoliko se kod djeteta koji put pojavila epizoda febrilnih konvulzija uslijed povišene tjelesne temperature. U tom slučaju obavezno donijeti medicinsku dokumentaciju i propisane Diazepam klizme.

Lijekovi se u vrtiću ne daju osim u hitnim slučajevima ili prilikom povišene tjelesne temperature(uz prethodno savjetovanje sa roditeljem djeteta).

Zarazne bolesti kod djece vrtićke dobi

U svom svakodnevnom okruženju djeca su izložena velikom broju virusa i bakterija, boravak u zatvorenom prostoru ili igra s vršnjacima može uzrokovati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Ovi faktori ne utječu podjednako na svu djecu. Kod neke djece imunološki sustav se uspješno bori protiv raznih mikroba, a kod neke češće dolazi do obolijevanja, primjerice od prehlade ili gripe. U vrtiću djeca često obolijevaju od različitih virusnih i bakterijskih bolesti. Uzroci tome su da je kod male djece imunološki sustav u razvoju te su djeca češće bolesna. Osim toga, neki su prvi puta u kontaktu s većim brojem djece od kojih su neka prehlađena, u inkubaciji infektivnih bolesti ili zdravi kliconoše. Otpornost na vrtićke infekcije je smanjena, te se takva djeca češće razbole. Najčešće bolesti u vrtiću su respiratorne ili gastrointestinalne, odnosno one koje pogađaju dišni ili probavni sustav…

Bolesti respiratornog sustava

Respiratorne bolesti su rinitisi – upale nosne sluznice, sinusitisi – upale sinusa, tonzilitisi – upale ždrijela i mandula (najčešće gnojna upala – streptokokna), otitisi – upale uha, laringitisi – upale glasnica, bronhitisi – upale bronhalnog stabla, pneumonije – upale pluća. Rinitisi i sinusitisi su bolesti obilježene curenjem nosa – kod djece koja su u vrtić, u jesen im počinje curiti nos i ne prestaje do proljeća, a samo se izgled sekreta mijenja i povremeno je nos i začepljen. Kašalj se pojavljuje u različitim stanjima, od laringitisa, kada zvuči kao lavež psa, do upale pluća i bronhitisa. U hripavcu ili pertusisu prisutan je tzv. “magareći kašalj”. Kod opstruktivnih bronhitisa je popraćen i teškim disanjem. Kašalj može biti suh i „zreo“, u oba slučaja ukoliko kašalj ometa normalno funkcioniranje djeteta tijekom dana ili za vrijeme spavanja potrebno je kontaktirati liječnika. Najčešći uzročnici su virusi, a od bakterija Moraxella catarrhalis, H. influenze i Streptococcus pneumoniae. Uzročnik gnojne angine je Beta hemolitički streptokok (BHS).

Povišena tjelesna temperatura

Djeca uz respiratorne infekcije mogu imati i povišenu temperaturu, pa je to nešto s čime se roditelji često susreću tijekom predškolskog perioda. Visoka temperatura se može snižavati antipireticima- paracetamol, ibuprofen. Paracetamolski sirupi su prvi koje ćete dati djetetu za skidanje temperature, a mogu se dati nekoliko puta na dan u razmaku od 4 do 6 sati. Ako su temperature upornije treba dati ibuprofenske preparate ali njih davati rjeđe, svakih 6-8 sati, i paziti na dozu. Dok lijek ne počne djelovati, preporučuje se rashlađivanje djeteta u mlakoj kupki ili tuširanjem, te davanje tekućine. Kod male djece treba biti oprezan kod visokih temperatura jer su sklona febrilnim konvulzijama ili grčevima u visokoj temperaturi.

Zarazne bolesti probavnog trakta

Povraćanje i proljev su simptomi mnogih virusnih ili bakterijskih bolesti probavnog trakta koje su također česte u vrtićima. Kod proljeva i povraćanja postoji opasnost od dehidracije kojoj su mala djeca posebno sklona. Osnovna terapija je nadoknada tekućine, odnosno davanje djetetu dovoljno tekućine, čaja ili vode uz rehidracijske otopine soli i elektrolita (ORS-oralna rehidracijska otopina). Preporučuje se čaj od šipka ili crni čaj. ORS otopina se može kupiti u ljekarni u obliku gotovih napitaka ili praška koji se otapaju u vodi ili čaju neposredno prije uzimanja.
Nekad se preporučivala stroga dijeta, no činjenica je da dijete, kao i odrasli, u bolesti ionako baš i nema apetita i manje će jesti. Ponudite djetetu laganu hranu, ono što voli, po mogućnosti bez mlijeka, jaja, mesa, slatkiša, sokova jer je masne, preslatke i teške namirnice bolje izbjegavati. Djetetu će odgovarati blago slani okus pa mu možete ponuditi da gricka štapiće ili nešto slično. Treba pratiti dijete, skidati mu temperaturu ako je prisutna te javiti se pedijatru radi dodatne obrade ukoliko je potrebna.

Pripremila: zdravstvena voditeljica Mirjana Novoselac Zalogaj, mag. med. techn